Escola Inclusiva



Les estructures globalitzades de la societat actual demanen cada vegada més noves aportacions a l’escola, nous reptes que compliquen la ja complexa realitat de l’entorn educatiu. Es diu de l’escola que ha de ser integradora, acollidora, i que ha d'incloure a tothom, malgrat les diferències de tot tipus que puguin presentar els alumnes, causes com les socials, emocionals, o discapacitats motrius i/o cognitives.
A més, ha de fer-ho d'una forma solidaria respecte a les societats no desenvolupades. 

Fins al final del vuitanta, es coneix com el moviment internacional on es lluita en contra de l'Educació Especial, els mateixos membres professionals i no que estan inclosos dins aquesta tipologia d'Educació separada del que es considera ordinària, és a dir, dins un món a part.

El primer moviment apareix a Estats Units “Regular Education Iniciative” on volien promoure la inclusió dels alumnes amb alguna discapacitat dins les escoles ordinàries. 

Es coneix com a la primera defensa d'acollir un únic sistema educatiu per a tots, lluitant per una reestructuració del mateix sistema. Aquest moviment declara que tots els alumnes, i sense excepció han d'estar escolaritzats en les aules regulars i rebre una educació eficaç en les mateixes. (Arnaiz, 136) 

Desprès d'aquest moviment es troba algunes de les altres aportacions a diferents punts de tot el món (Austràlia, Regne Unit, Nova Zelanda, Nova Guinea, Nord d'Amèrica i més endavant Espanya), és el moviment anomenat Inclusió.

El que es tracta és de proposar un nou sistema d'educació i el nou concepte de necessitats educatives especials i la necessitat d'un canvi dirigit a reconèixer que les dificultats què poden presentar els alumnes moltes vegades és produït per una mala organització (Ainscow, Hopkins i altres 2001). 

Un dels actes més simbòlics per donar pas al nou concepte no marcat per l'exclusió sinó per la totalitat de la integració escolar dins les escoles són; 


Convenció dels Drets del nen (Nova York, 1989).

Anem a contextualitzar, què és el què facilita generar aquesta escola inclusiva: